Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 1277 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 1314 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 1318 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 1346 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 3608 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 3615 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/4/7/d/tandvard.net/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms/common.php on line 3628 Nya tandvårdstaxan | KES Dental AB

Nya tandvårdstaxan

Information gällande den nya tandvårdstaxan som börjar gälla 1/7-2008.

Först och främst: Så bra och billigt som vissa tidningar och för all del våra politiker, vill göra gällande att det blir, blir det ej. Tyvärr.

Här kommer nu en liten sammanfattning:

Tandvårdscheck

Alla som fyllt 20 år får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök. Bidraget blir 300 kronor vartannat år för personer i åldrarna 30-74 år och 600 kronor vartannat år för åldersgrupperna 20-29 år samt 75 år och äldre.

Kommentar: Det innebär för de flesta att vartannat undersökningsbesök hos tandläkaren kommer att bli lite rabatterat.

Skydd mot höga kostnader

Skyddet innebär att kostnader  mellan 3 001 – 15 000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent.

Kostnader upp till 3 000 kronor får individen betala själv. Det är inte all tandvård som ersätts. Det finns bestämda referenspriser för den tandvård som ersätts. Dagens högkostnadsskydd för patienter som är 65 år och äldre upphör.

Kommentar: Omfattande arbeten kommer att bli billigare för de under 65 års ålder och ev. något dyrare för de över 65. Systemet är dock komplicerat (bara antalet diagnoser och koder vi har fått kräver 38 A4-sidor) och är ännu ej helt klart.

Referensprissystem

Det finns bestämda referenspriser som utgör grunden för försäkringskassans beräkning av ersättning.

Kommentar: referenspriserna är inte samma sak som patientkostnaden, det är bara den ”grund” som stödet baseras på

Vilken tandvård ersätts?

All tandvård ersätts inte. Förebyggande tandvård omfattas och tandvård som gör att patienten slipper smärta och sjukdomar samt har förmåga att äta, tugga och tala utan större hinder. Tandvård som ska åstadkomma ett utseendemässigt godtagbart resultat ersätts också, men ej tandvård av rent kosmetiska skäl

Kommentar: Ett system med en del begränsningar, men skiljer sig inte så mycket från nuvarande principer från Försäkringskassan..

Till sist information från oss!

Priser och kostnader är i dagsläget ännu ej helt klara men skall vara klara 1/7. Det kan vara bra att gå in på vår hemsida (www.tandvard.net ) då och då för aktuell info. Både när det gäller priser, öppettider under sommaren och annat.
Det mest positiva med det nya systemet är att det möjliggör en bättre kvalitetskontroll och uppföljning av tandvården. Patientens roll stärks också.
Det mest negativa är att byråkratin och administrationen ökar enormt. Den mängd pappersarbete, bland annat via de ökade kraven på undersökningar och dokumentation som kommer att krävas av oss tandläkare,”drabbar” tyvärr naturligtvis er patienter också.
Vi kommer som sagt att göra allt vi kan för att ni skall få information så bra och snabbt som möjligt. Har ni några frågor TVEKA INTE att kontakta oss (gäller det kostnader, avvakta vänligen 1/7).

Med vänlig hälsning och förhoppning att ni får en härlig sommar!!!!

Peter Horal & Therese