Nyhetsbrev 08-08-27

Ja så är då sommaren snart slut och arbetet har satt fart på allvar. Hoppas ni har haft en bra sommar i alla fall.

Jag har  börjat paddla havskajak, helt fantastiskt!; motion, naturupplevelse och nöje, allt i ett( ja ,jag vet,nästan som ett Kinderägg).

Jag hann också se en match i fotbolls-EM, matchen mot Grekland, härlig stämning!

 

Den nya tandvårdsreformen har nu varit i gång snart 2 månader. Det har varit minst sagt kaotiskt.

Intrycken så här långt :

Administrationen har ökat enormt. Detta medför att tiden för exempelvis en vanlig undersökning har ökat med upp tid 50%.

Kraven på dokumentation har också ökat väldigt mycket.

Som skattebetalare mår man nästan lite illa när man tänker på hur mycket pengar som kastas bort på saker som inte gynnar någon förutom byråkraterna. Nog om det.

Ur ekonomisk synpunkt kan man nog sammanfatta reformen så här :

Har man kostnader för tandvård som brukar understiga 3.000:- per år ,så har det nog blivit lite dyrare. Ju dyrare behandling ,desto ”billigare” har det blivit. Det är ingen tvekan om att omfattande behandlingar har blivit betydligt billigare.

En positiv sak är att alla tandvårdskostnader under 12 månader ackumuleras . Inte som förr, då man började från  noll efter varje behandlingsperiod. Med andra ord så når man lättare upp till nivåer där man får ”rabatt” från försäkringskassan.

 

Detta är ett krångligt system, men vi lämnar naturligtvis ut kostnadsberäkningar vid alla större behandlingar. Ni kan självfallet få reda på kostnaderna även vid mindre omfattande arbeten.

Hör gärna av er om ni har några frågor .

 

Med vänlig hälsning

Peter Horal & Therese.